Waarom kosten sommige horloges zoveel?

post-img

Over de prijzen van horloges kan je eindeloos discussiëren. wat de één duur vindt, zijn voor de ander de kosten niet. Waar sommige vinden dat een duur horloge zonde van het geld is, zien anderen het niet alleen als een prachtig bezit maar ook als een waardevolle investering. Wat ieder zijn mening ook is: wat een horloge kost kan enorm verschillen.

Eigen geproduceerd horloge of een ingekocht horloge

Sommige merken fabriceren zelf horloges en dat zorgt ervoor dat een horloge meer kost. Wanneer de productie wordt uitbesteed aan een productiebedrijf dan is het ontwerp nog steeds uniek, maar zijn de productiekosten lager. Kortom dit kan de prijs van een horloge beïnvloeden.

Het gebruikte materiaal voor een horloge

De materialen die gebruikt worden om het horlogekast te maken, de band en niet te vergeten het glas en de losse onderdelen bepalen sterk de prijs van een horloge. Uiteraard is een stalen horloge goedkoper dan een horloge van goud of titanium. Dergelijke vergelijkingen kan je ook maken bij andere onderdelen: een horlogeband van staaldraad kost minder dan een band van Italiaans kwaliteitsleer. Een eenvoudig kroontje van kunststof is minder duur dan een exemplaar van zilver. En wanneer er kostbare decoraties worden toegevoegd zoals edelstenen of diamanten, dan gaat de prijs uiteraard nog verder omhoog.

Maatwerk en luxe decoraties

Duurdere horloges beschikken vaak over details die je niet eens ziet. Er zijn details die je wel ziet, zoals decoratie of afwerking op de wijzerplaat, gegraveerd logo op de kroon of een opengewerkte achterkant. Details die logischerwijs voor prijsverschil zorgen, maar het gaat nog veel verder dan dat: hoeveel stenen worden er gebruikt in het uurwerk?? Mechanische uurwerken worden op kritieke punten verstevigd met kostbare edelstenen, vaak robijnen, omdat deze slijtvaster zijn. Deze steentjes zijn ontzettend duur! Horloges uit het dure assortiment kenmerken zich vaak niet alleen door een piekfijne afwerking van buiten maar ook van binnen. Wordt een horloge met machines gemaakt of komt hier ook kostbaar handwerk aan te pas??